czwartek, 28 marca

Właściwości miodu

Miód to bardzo popularny “specyfik”, który z pewnością pojawia się w każdym domu, a już na pewno w każdej kuchni. Każdy na pewno zna chociażby kilka dobroczynnych działań miodu, ponieważ od wieków pomaga on wielu osobom w chorobach oraz oczywiście jest zdrowy i smaczny!

Miód przede wszystkim zawsze był produktem, który się spożywało w różnych sposób. Tak też najczęściej się z niego korzysta, ale właściwości miodu sprawiają, że sprawdzi się on również w wielu innych dziedzinach.

Właściwości lecznicze miodu

Należy podkreślić, że do właściwości leczniczych miodu należą przede wszystkim:

  • przyspieszenie gojenia się ran,
  • zmniejszenie ryzyko powstania bliznowców,
  • leczenie wrzodów żołądka,
  • działanie przeciwbiegunkowe,
  • obniżenie ciśnienia tętniczego krwi,
  • hamowanie procesów miażdżycowych,
  • leczenie schorzeń wątroby i dróg żółciowych,
  • jest dobry na przeziębienia, kłopoty z gardłem,
  • koi nerwy,
  • działa nasennie, ale też jednocześnie pobudza do pracy mózg.

Rodzaje miodu

Miód występuje w wielu różnych rodzajach, które zależne są od tego w jaki sposób i gdzie powstaje dany miód. Do rodzajów miodu należą:

  • miód nawłociowy,
  • miód rzepakowy,
  • miód gryczany,
  • miód lipowy,
  • miód spadziowy,
  • miód wrzosowy,
  • miód manuka,
  • miód wielokwiatowy

Każdy z tych miodów ma swoje odpowiednie właściwości.

Miód i jego składniki odżywcze

Przede wszystkim miód ma działanie bakteriobójcze dzięki enzymom, które pochodzą głównie z gruczołów ślinowych owadów, które go tworzą. Ponadto w miodzie można znaleźć nadtlenek wodoru, czyli substancję o silnych właściwościach bakteriobójczych.

Ponadto do substancji antybiotycznych, które dzięki pszczołom znajdują się w miodzie, należą lizozym i apidycyna. Są to substancje, które oddziałują na ziarniaki gram-dodatnie i pałeczki gram-ujemne. Dodatkowo miód pomoże w infekcjach wywołanych laseczkami wąglika, prątkami gruźlicy, rzęsistka pochwowego i grzybami z rodzaju Candida.

W miodzie można znaleźć również dużo mikroelementów (potas, fosfor, chlor, żelazo, wapń, magnez, molibden, kobalt, i mangan) oraz witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę.

Z kolei acetylocholina zawarta w miodzie poprawia wydolność serca, a potas poprawia jego pracę.

Podsumowując należy podkreślić, że właściwości miodu są wręcz cudowne i przyczyniają się do jak najlepszego zachowania zdrowia. Warto korzystać z takich naturalnych produktów, które są w stanie poprawić jakość zdrowia i pomóc w leczeniu wielu chorób.

Z tego wszystkiego też powstaje apel, aby chronić pszczoły, które w zastraszającym tempie z roku na rok zmniejszają swoją ilość. Bez pszczół nie ma życia, dlatego należy o tym pamiętać.