Miód to bardzo popularny “specyfik”, który z pewnością pojawia się w każdym domu, a już na pewno w każdej kuchni. Każdy na pewno zna chociażby kilka dobroczynnych działań miodu, ponieważ od wieków pomaga on wielu osobom w chorobach oraz oczywiście jest zdrowy i smaczny!
Miód przede wszystkim zawsze był produktem, który się spożywało w różnych sposób. Tak też najczęściej się z niego korzysta, ale właściwości miodu sprawiają, że sprawdzi się on również w wielu innych dziedzinach.
Właściwości lecznicze miodu
Należy podkreślić, że do właściwości leczniczych miodu należą przede wszystkim:
- przyspieszenie gojenia się ran,
- zmniejszenie ryzyko powstania bliznowców,
- leczenie wrzodów żołądka,
- działanie przeciwbiegunkowe,
- obniżenie ciśnienia tętniczego krwi,
- hamowanie procesów miażdżycowych,
- leczenie schorzeń wątroby i dróg żółciowych,
- jest dobry na przeziębienia, kłopoty z gardłem,
- koi nerwy,
- działa nasennie, ale też jednocześnie pobudza do pracy mózg.
Rodzaje miodu
Miód występuje w wielu różnych rodzajach, które zależne są od tego w jaki sposób i gdzie powstaje dany miód. Do rodzajów miodu należą:
- miód nawłociowy,
- miód rzepakowy,
- miód gryczany,
- miód lipowy,
- miód spadziowy,
- miód wrzosowy,
- miód manuka,
- miód wielokwiatowy
Każdy z tych miodów ma swoje odpowiednie właściwości.
Miód i jego składniki odżywcze
Przede wszystkim miód ma działanie bakteriobójcze dzięki enzymom, które pochodzą głównie z gruczołów ślinowych owadów, które go tworzą. Ponadto w miodzie można znaleźć nadtlenek wodoru, czyli substancję o silnych właściwościach bakteriobójczych.
Ponadto do substancji antybiotycznych, które dzięki pszczołom znajdują się w miodzie, należą lizozym i apidycyna. Są to substancje, które oddziałują na ziarniaki gram-dodatnie i pałeczki gram-ujemne. Dodatkowo miód pomoże w infekcjach wywołanych laseczkami wąglika, prątkami gruźlicy, rzęsistka pochwowego i grzybami z rodzaju Candida.
W miodzie można znaleźć również dużo mikroelementów (potas, fosfor, chlor, żelazo, wapń, magnez, molibden, kobalt, i mangan) oraz witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę.
Z kolei acetylocholina zawarta w miodzie poprawia wydolność serca, a potas poprawia jego pracę.
Podsumowując należy podkreślić, że właściwości miodu są wręcz cudowne i przyczyniają się do jak najlepszego zachowania zdrowia. Warto korzystać z takich naturalnych produktów, które są w stanie poprawić jakość zdrowia i pomóc w leczeniu wielu chorób.
Z tego wszystkiego też powstaje apel, aby chronić pszczoły, które w zastraszającym tempie z roku na rok zmniejszają swoją ilość. Bez pszczół nie ma życia, dlatego należy o tym pamiętać.