środa, 4 października

Rodzaje orzechów

Orzechy znane są każdemu i to od wieków. Mają one różnorakie zastosowanie i sprawdzają się świetnie w kuchni oraz w postaci przekąsek. Orzechów używa się do różnych potraw, ale też i do pieczenia ciast. Jak się okazuje orzechy mają różne rodzaje? Jakie są najbardziej popularne?

Orzechy są bardzo cenione za swoje właściwości oraz za to, jaki wpływ mają na organizm.
Warto stosować je w codziennej diecie.

Jakie są najbardziej popularne rodzaj orzechów i ich właściwości?

  • orzechy nerkowca – pochodzą z Brazylii; posiadają delikatny smak; ten rodzaj orzechów jest bogaty w kalorie, ponieważ posiada aż 553 kcal/100 g; posiadają sporą zawartość białka, magnezu, fosforu, żelaza i cynku; w tych orzechach znajdują się też witaminy grupy B; natomiast ich spożywanie przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego; ponadto wspomagają pamięć i ogólną pracę układu nerwowego;
  • orzechy włoskie – się w 15% z białka i wyróżniają się bardzo wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych; są bogatym źródłem witaminy B6; polecane są kobietom w ciąży; ich kaloryczność jest na poziomie 645 kcal/100 g; są stosowane w celu zapobiegania miażdżycy; wpływają pozytywnie na serce i mózg.
  • pistacje – zawierają bardzo dużo białka – 20%; są bogatym źródłem beta-karotenu, potasu, witaminy z grupy B; kaloryczność to: 589 kcal/100 g; posiadają luteinę, która dobrze wpływa na wzrok; dobrze działają na pracę układu pokarmowego i często przeciwdziałają zaparciom, obniżają również poziom cholesterolu;
  • orzechy laskowe – posiadają sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E i B; w ich składzie znajduje się arginina, która wspomaga pracę układu krwionośnego i potencję. W 100 g tych orzechów znajdują się około 623 kalorie; orzechy laskowe wspomagają myślenie, poprawiają pamięć, wzmagają wydzielanie hormonów płciowych; jedzenie orzechów laskowych zapobiega powstawaniu zakrzepów;
  • migdały – składają się w 20% z białka; również posiadają spore ilości magnezu i fosforu; posiadają witaminy E i B2 oraz nienasycone kwasy tłuszczowe; zmniejszają poziom złego cholesterolu; zapobiegają występowaniu różnych chorób serca, a także cukrzycy; są również dobrym sposobem na uzupełnienie flawonoidów, które zapobiegają zlepianiu się płytek krwi; spożywane są w celu regulacji ciśnienia tętniczego. Kalorie to: 579 kcal/100 g;
  • orzechy arachidowe (ziemne) – posiadają największą w zestawieniu obecność białka, bo aż na poziomie 25%; w ich składzie znajduje się bardzo dużo witaminy B3 oraz E; posiadają również kwas foliowy; kalorie: 567 kcal/100 g.

Podsumowując należy podkreślić, że wszystkie rodzaje orzechów są bardzo zdrowe, a to jeszcze nie wszystkie, które można spotkać na rynku.