wtorek, 3 grudnia

Potrawy na wesele w plenerze

Wesele w plenerze organizowane jest przez wiele osób, ponieważ jest to nowoczesna moda, a takie wesele jest niezwykle oryginalne i można zorganizować je od podstaw w dowolnym i wymarzonym stylu.

Jeśli jednak chodzi o konkretną organizację wesela w plenerze to ważne jest zaplanowanie posiłków, ponieważ potrawy na wesele w plenerze na pewno będą inne niż te tradycyjne, które można spotkać na każdym weselu.

Potrawy na wesele w plenerze

Wielu ekspertów ślubny mówi o tym, aby na weselu w plenerze potrawy podawane w formie obiadu w dalszym ciągu były standardowe, jak to bywa na wszystkich weselach. Standardowe potrawy są bardzo bezpieczne pod tym względem, że na pewno każdy znajdzie dla siebie coś, co będzie mu smakowało.

Wesele w plenerze bardzo często kojarzone jest z tym, że pojawiają się oryginalne oraz niecodzienne potrawy. Poniekąd to prawda, ponieważ każdy ślub w plenerze jest wyjątkowy. Należy jednak pamiętać o tym, aby takie potrawy nie były serwowane jako główne.

Dobór odpowiednich potraw

Kwestia głównych potraw została już dokładnie wyjaśniona, ale jeśli chodzi o jakieś dodatki lub desery to zazwyczaj serwowane są one na osobnych stołach. Tutaj wszystko trzeba rozważnie dobierać, ponieważ pogoda może być różna i najczęściej w sezonach letnim każdemu weselu służy upał.

W takim wypadku nie warto wybierać deserów, które w wysokiej temperaturze szybko się rozpuszczą. Mowa tutaj np. o deserach z czekoladą. Niestety wesele w plenerze nie będzie klimatyzowane.

Podsumowując potrawy powinny być:

  • odpowiednio dobrane do gości,
  • odpowiednio dobrane do temperatury otoczenia,
  • odpowiednio dobrane do całego klimatu wesela.

Czy potrawy trzeba organizować samodzielnie?

Organizacja wesela w plenerze to duże wyzwanie również pod względem organizacji tego, kto przygotuje wszystkie posiłki. Osoby wybierające plener w pobliżu jakiejś sali weselnej lub na jej terenie mogą liczyć na pomoc ze strony obsługi weselnej i mowa tutaj zarówno o kucharka, jak i kelnerach.

Jeśli wszystko jednak przygotowuje się poza lokalem, to należy wynająć kucharki lub całą firmę cateringową, która będzie miała odpowiednie sprzęty, aby wszystko przygotować na miejscu. Zdecydowanie potrawy na wesele w plenerze muszą być przygotowywane na świeżo i muszą być podawane gorące. Inaczej smak nie będzie odpowiedni.

Jak można zauważyć – organizacja wesela w plenerze nie jest trudna i z potrawami na takim weselu nie powinno być żadnego problemu, ale pod warunkiem, że wszystko przygotuje się w odpowiedni sposób, tak jak należy. Rozwiązań jest kilka, ale terminy trzeba rezerwować, aby nie udziały, bo wesel w plenerze jest dużo, a wszystkie firmy w okolicy mają ograniczoną liczbę pracowników.