Różne regiony polskie obfitują w wiele różnych tradycji, potraw, przyzwyczajeń, zwyczajów i charakterystycznych cech. Bardzo znanym i popularnym regionem są góry, które przede wszystkim słyną z najlepszego klimatu, wspaniałych ludzi i z przepysznego jedzenia.
Potrawy góralskie znane są w całej Polsce i poniekąd też na świecie, ale tylko w górach, u prawdziwych górali będą smakowały one tak przepysznie. Wpływają na to tajne receptury przekazywane od dziada i pradziada oraz na smak wpływa również górski klimat i cała atmosfera.
Jakie są najbardziej popularne potrawy góralskie?
Do popularnych elementów kuchni góralskiej, czyli do potraw góralskich należą:
sery:
- oscypek,
- brusek,
- redykołka,
- bundz,
- bryndza,
- gołka,
- korboce;
zupy:
- kwaśnica,
- bryjka,
- czosnianka,
placki i kluski:
- placek po zbójnicku,
- moskole,
- hałuski,
- dziadki ze spyrkom,
dania mięsne:
- baranina,
- jagnięcina,
- golonka po góralsku
- żętyca.
Potrawy góralskie w domu
Z pewnością wiele osób zastanawia się nad tym, czy tradycyjne potrawy góralskie można przygotować w domu. Oczywiście jest taka możliwość, ale trzeba do tego przygotować sobie wszystkie produkty, które często nie są dostępne w tradycyjnych sklepach. Przepisy również dostępne są online, więc można dowolnie z nich korzystać.
Charakterystyka kuchni góralskiej
Przede wszystkim podstawą kuchni góralskiej jest kapusta, ziemniaki, zboże, jagnięcina i baranina oraz sery owcze. Wszystkie popularnych góralskie potrawy zawsze doskonale smakują. Nie są to dania wyszukane, ale na pewno bardzo kaloryczne, bo w górach zawsze potrzebuje się więcej energii. Wiedzą to nie tylko górale, ale także ludzie kochający wędrówki po górach. Można się solidnie zmęczyć, a później porządnie najeść.
Należy podkreślić, że kuchnia góralska jest wbrew pozorom prosta, sycąca oraz solidna. Przykłada się ogromną uwagę do tego, z jakich produktów przygotowywane są wszystkie potrawy. Produkty zazwyczaj są swojskie, od lokalnych dostawców. To jest jedna z kluczowych rzeczy, ponieważ dzięki temu potrawy góralskie mają pyszny i niepowtarzalny.
Podsumowując należy podkreślić, że kuchnia góralska jet kuchnią wyjątkową, a wszystkie podstawowe smaki znane są na całym świecie. Turyści odwiedzający górskie miejscowości zawsze są zadowoleni z tego, co jest im podawane. Dodatkowo cały nastrój panujący w górskich knajpkach sprawia, że danie smakuje jeszcze lepiej. Warto wybrać się w góry, aby skosztować wszystkich przysmaków kuchni góralskiej, które są tak popularne i naprawdę znane wszędzie. Jest w tej kuchni coś wyjątkowego.