niedziela, 7 marca

Potrawy góralskie

Różne regiony polskie obfitują w wiele różnych tradycji, potraw, przyzwyczajeń, zwyczajów i charakterystycznych cech. Bardzo znanym i popularnym regionem są góry, które przede wszystkim słyną z najlepszego klimatu, wspaniałych ludzi i z przepysznego jedzenia.

Potrawy góralskie znane są w całej Polsce i poniekąd też na świecie, ale tylko w górach, u prawdziwych górali będą smakowały one tak przepysznie. Wpływają na to tajne receptury przekazywane od dziada i pradziada oraz na smak wpływa również górski klimat i cała atmosfera.

Jakie są najbardziej popularne potrawy góralskie?

Do popularnych elementów kuchni góralskiej, czyli do potraw góralskich należą:

sery:

  • oscypek,
  • brusek,
  • redykołka,
  • bundz,
  • bryndza,
  • gołka,
  • korboce;

zupy:

  • kwaśnica,
  • bryjka,
  • czosnianka,

placki i kluski:

  • placek po zbójnicku,
  • moskole,
  • hałuski,
  • dziadki ze spyrkom,

dania mięsne:

  • baranina,
  • jagnięcina,
  • golonka po góralsku
  • żętyca.

Potrawy góralskie w domu

Z pewnością wiele osób zastanawia się nad tym, czy tradycyjne potrawy góralskie można przygotować w domu. Oczywiście jest taka możliwość, ale trzeba do tego przygotować sobie wszystkie produkty, które często nie są dostępne w tradycyjnych sklepach. Przepisy również dostępne są online, więc można dowolnie z nich korzystać.

Charakterystyka kuchni góralskiej

Przede wszystkim podstawą kuchni góralskiej jest kapusta, ziemniaki, zboże, jagnięcina i baranina oraz sery owcze. Wszystkie popularnych góralskie potrawy zawsze doskonale smakują. Nie są to dania wyszukane, ale na pewno bardzo kaloryczne, bo w górach zawsze potrzebuje się więcej energii. Wiedzą to nie tylko górale, ale także ludzie kochający wędrówki po górach. Można się solidnie zmęczyć, a później porządnie najeść.

Należy podkreślić, że kuchnia góralska jest wbrew pozorom prosta, sycąca oraz solidna. Przykłada się ogromną uwagę do tego, z jakich produktów przygotowywane są wszystkie potrawy. Produkty zazwyczaj są swojskie, od lokalnych dostawców. To jest jedna z kluczowych rzeczy, ponieważ dzięki temu potrawy góralskie mają pyszny i niepowtarzalny.

Podsumowując należy podkreślić, że kuchnia góralska jet kuchnią wyjątkową, a wszystkie podstawowe smaki znane są na całym świecie. Turyści odwiedzający górskie miejscowości zawsze są zadowoleni z tego, co jest im podawane. Dodatkowo cały nastrój panujący w górskich knajpkach sprawia, że danie smakuje jeszcze lepiej. Warto wybrać się w góry, aby skosztować wszystkich przysmaków kuchni góralskiej, które są tak popularne i naprawdę znane wszędzie. Jest w tej kuchni coś wyjątkowego.