czwartek, 3 października

Tradycyjne potrawy Belgii

Każdy kraj, każdy region posiada swoje tradycyjne potrawy, które mogą być znane w innych miejscach i mogą być przygotowywane na całym świecie w różnych podobnych recepturach. Jednak mimo wszystko zawsze najpyszniejsze będą w miejscu, z którego pochodzą.

Skupiając się na różnych smakach świata warto wziąć pod uwagę tradycyjne potrawy Belgii. Jakie one są? Jak smakują? I jaką mają historię?

Jakie są tradycyjne i popularne potrawy belgijskie?
Belgijska kultura znana jest przede wszystkim z dobrego jedzenia, dobrej kuchni oraz z doskonałego piwa. Dla Belgów są to ważne tradycje, które z pokolenia na pokolenia są przekazywane.

Do najpopularniejszych dań z tradycyjnej kuchni belgijskiej należą:

  • frytki – podobno frytki, które można zjeść w Belgii są najlepsze na świecie; a historia mówi o tym, że pierwsze zapiski na temat frytek znaleziono w przeszłości u Belgów; zapiski pochodzą z XV wieku, za narodową potrawę Belgów uznaje się frytki z omułkami,
  • czekolada – Belgia to królestwo czekolady, a belgijska czekolada znana jest na całym świecie i na całym świecie jest uwielbiana,
  • piwo – o piwie oczywiście również należy wspomnieć, ponieważ belgijskie receptury piwne są ich dumą narodową; Belgia oferuje piwo w 600 wariantach i można spotkać piwa 6-9 procentowe,
  • gofry,
  • waterzooi – to gęsta zupa przygotowywana z ryb, warzyw i ziół, przed spożyciem mieszana z żółtkiem jaja i podawana często z owocami morza,
    belgijskie stoemp – belgijska nazwa na puree na bazie ziemniaków,
  • zupa-krem z cykorii.

Oczywiście w Belgii każdy region będzie szczycił się innym przysmakiem, który na pewno warto sprawdzić, spróbować, jeśli tylko będzie się w podróży w takich okolicach.

Restauracje w Belgii

Większość restauracji w Belgii jak najbardziej serwuje popularne i tradycyjne posiłki, ale w miejscowościach turystycznych znajdą się też potrawy znane każdemu, aby restauracja mogła dopasować się ofertą do zwiedzających.

Będąc w Belgii na pewno warto spróbować ich potraw, aby móc je ocenić. Niektóre z produktów związanych z kuchnią belgijską można kupić i zabrać ze sobą do kraju. Takimi produktami są np. piwo i czekolada.

Podsumowując można zauważyć, że tradycyjne potrawy Belgii nie są bardzo nadzwyczajne i część z nich na pewno jest znana, ale liczy się ten smak i inny sposób przyprawiania potraw. Wiele osób może być zaskoczonych, że taka sama potrawa może smakować nieco inaczej. Obojętnie w jakim regionie ktoś się znajduje – w każdym warto sprawdzić i skosztować, aby zdobywać wiedzę i wspomnienia. Belgia to ciekawy kraj nie tylko pod względem kulinarnym.