wtorek, 3 grudnia

Owoce morza

Coraz częściej popularne stają się wykwintne dania, który można spróbować na całym świecie. Różne kuchnie znajdują swoich zwolenników, a ostatnio najbardziej popularne w wielu luksusowych restauracjach są owoce morze.

Owoce morze to bardzo charakterystyczna potrawa, która niekoniecznie każdemu smakuje i niewiele osób jest chętnych do tego, aby w ogóle skosztować dań, których głównym składnikiem są owoce morza. Jednak jak się okazuje, owoce morza warto jeść.

Podział owoców morza

Owoce morza dzieli się przede wszystkim na:

  • mięczaki,
  • skorupiaki,
  • wszystkie inne jadalne części morza, np. wodorosty.

Rodzaje owoców morza

Rodzaje owoców morza są następujące:

  • homar – z wyglądu przypomina raka rzecznego,
  • krab – w Polsce kraby dostępne są rzadko i to tylko mrożone; mięso kraba jest delikatne, białe w szczypcach i ciemne w pancerzu,
  • krewetki – najpopularniejsze są szare krewetki, jednak smaczniejsze są krewetki różowe i czerwone; możemy rozróżnić krewetki małe – koktajlowe, i większe – królewskie.

Dlaczego warto jeść owoce morza?

Jak się okazuje, owoce morza są jednym z najzdrowszych rodzajów pokarmów, ale pomimo to wciąż odgrywają bardzo małą rolę w codziennym żywieniu Polaków. Owoce morza są dobrym źródłem wysokowartościowego białka oraz witamin z grupy B, jodu, wapnia, selenu i fluoru. Ryby, a szczególnie morskie, zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które zapobiegają miażdżycy, obniżają cholesterol i pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

Ponadto owoce morza mają bardzo niską kaloryczność, dzięki czemu mogą być stosowane w diecie osób, które stosują dietę odchudzającą z powodu walki z nadwagą.

Składniki mineralne

Owoce morza zawierają także szereg składników mineralnych, takich jak:

  • jod – niezbędny do produkcji hormonów tarczycy,
  • selen – zapewnia działanie wszystkich komórek, działa przeciwnowotworowo,
  • fluor – niezbędny dla zdrowia zębów i kości,
  • żelazo – odpowiada za aktywność fizyczną, koncentrację i sprawność umysłową,
  • magnez – wzmacnia mięśnie, koi nerwy,
  • cynk – bierze udział w mineralizacji kości, przyspiesza gojenie się ran, wpływa na pracę układu odpornościowego, odpowiada za prawidłowe wydzielanie insuliny przez trzustkę,
  • wapń – niezbędny budulec kości.

Jeśli tylko ma się okazję to zawsze warto sprawdzić nowe smaki, w tym oczywiście smaki owoców morza. Nie trzeba wyjeżdżać za granicę ani pojawiać się w luksusowych miejscach. Wiele tradycyjnych restauracji w większych miast posiada w menu owoce morze, więc warto korzystać! Może akurat dla kogoś owoce morza okażą się przepyszną potrawą.